woensdag 29 januari 2020





Het Ego.
Volgens het woordenboek:
"Het IK in de psychologische betekenis".

Deze week geen Deugd! Graag wil ik het hebben over ons Ego.
Laten we het woord "Ego" eens nader bekijken: Het woordje "Ego" zie je terugkomen in de woorden zoals:
Egocentrisch, Egoïsme en Egotripper. Deze woorden zouden ons nu al aan het denken moeten zetten en ons laten afvragen: Is dit wel positief?
Ik las laatst de zin: "Al het Geluk van de Mens komt voort uit het Meester zijn over het Ego, al het lijden komt voort uit het feit, dat het Ego onze Meester is".
In het Boeddhisme wordt het Ego aangeduid als een Kwekkende Aap, die ons per dag met 60.000 tot 80.000 gedachten bestookt.
Ons Ego is er voortdurend op uit, ons in de war te brengen, ons "waarheden" voor te schotelen, die nergens op slaan. Ons Ego laat ons leven in het verleden, en laat ons bang zijn voor de toekomst.
Ons Ego weigert ons te laten leven in het NU; te confronterend.
Het Ego voorziet ons denken voortdurend van oordelen, veroordelen, vooroordelen. Het Ego stimuleert onze eis, altijd en overal gelijk te willen hebben. Discussies moeten worden gewonnen, koste wat kost! Het gaat dan niet meer over het onderwerp, maar om het winnen van de discussie, om "Het Gelijk moeten krijgen", zelfs al vallen er doden…!
(Denk eens aan alle oorlogen, alle ellende, al het geweld, alle ongelijke verdelingen van voedsel, water en alle andere levensbehoeften.
Waar zou dit toch vandaan komen…? Juist…!)
Ons Ego zorgt ervoor, dat we dingen persoonlijk opvatten, dat we uitgaan van veronderstellingen, dat we het zelf allemaal gewéldig goed doen.
We plaatsen onszelf op een voetstuk en graven zo ons eigen graf!
Boekentip: "De Vijf Inzichten – Don Miguel Ruiz"
Tip: Mediteer dagelijks; leg je Ego dágelijks éven het zwijgen op en geniet van de stilte achter onze Kwekkende Aap.

Vrede en Alle Goeds,
Bodhi.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten